Camera Obscura

Camera Obscura je eden izmed projektov Zavoda FOKUS, s katerimi ohranjamo spomin na stare načine fotografiranja. Gre za optično napravo, s pomočjo katere ujamemo naravni pojav, naprava pa je še danes osnova za delovanje vseh najsodobnejših fotoaparatov. Beseda kamera izhaja prav iz izraza camera obscura.

Naša Camera Obscura na številnih promocijskih dogodkih po Sloveniji pritegne mnogo pozornosti, obiskovalcem omogočimo, da pogledajo skoznjo in doživijo igro svetlobe. Ob posebnih priložnostih, še posebej pa na fotografski delavnici Celje FOKUS, omogočimo tudi fotografiranje z našimi Camerami Obscurami.

Imamo jih v več velikostih, s katerimi se lahko selimo po različnih lokacijah. V letu 2009 pa smo ogromno različico te naprave postavili na osrednjem celjskem Trgu celjskih knezov, ki je delovala kot majhna soba. Mimoidoči so lahko vstopili vanjo in si ogledali trg, obrnjen na glavo, ter spoznali delovanje te zanimive optične naprave.

Gre za t.i. temno sobo, ki v osnovi predstavlja počrnjena škatlo. Skozi majhno odprtinico v škatlo prodirajo žarki svetlobe, na njeni zadnji steni pa nastane obrnjena slika predmeta, ki je pred odprtino.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Projekt 365: vsakdan ujet v fotografije

365 dni, 365 fotografij. Mladi fotografi pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se izkaže za pravi izziv.

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Arhiv novic