Camera Obscura

Camera Obscura je eden izmed projektov Zavoda FOKUS, s katerimi ohranjamo spomin na stare načine fotografiranja. Gre za optično napravo, s pomočjo katere ujamemo naravni pojav, naprava pa je še danes osnova za delovanje vseh najsodobnejših fotoaparatov. Beseda kamera izhaja prav iz izraza camera obscura.

Naša Camera Obscura na številnih promocijskih dogodkih po Sloveniji pritegne mnogo pozornosti, obiskovalcem omogočimo, da pogledajo skoznjo in doživijo igro svetlobe. Ob posebnih priložnostih, še posebej pa na fotografski delavnici Celje FOKUS, omogočimo tudi fotografiranje z našimi Camerami Obscurami.

Imamo jih v več velikostih, s katerimi se lahko selimo po različnih lokacijah. V letu 2009 pa smo ogromno različico te naprave postavili na osrednjem celjskem Trgu celjskih knezov, ki je delovala kot majhna soba. Mimoidoči so lahko vstopili vanjo in si ogledali trg, obrnjen na glavo, ter spoznali delovanje te zanimive optične naprave.

Gre za t.i. temno sobo, ki v osnovi predstavlja počrnjena škatlo. Skozi majhno odprtinico v škatlo prodirajo žarki svetlobe, na njeni zadnji steni pa nastane obrnjena slika predmeta, ki je pred odprtino.

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic