Fotografska delavnica že v polnem zamahu

Ponedeljek, 4. julij 2016

Prvi dan fotografske delavnice Celje FOKUS se je pričel. Udeleženci so se skupaj z mentorji in znanim celjskim galeristom Matijo Plevnikom sprehodili po mestu in si ogledali aktualne fotograske razstave v mestnih galerijah. Skupaj smo obiskali razstavo Ane Straže Malcom, ki obiskovalce vedno znova navdušuje, saj je avtoričin pristop do galerijskega prostora, ki je v tem primeru kar stanovanje, nadvse drugačen od običajnega. Udeleženci so bili navdušeni tudi nad bogato zgodovino knežjega mesta, ki fotografom ponuja odlične možnosti za ustvarjanje in pisanje fotografskih zgodb. Udeleženci so prav tako z navdušenjem pokomentirali razstavi Urše Premik-Hilda in Špele Škulj-Knjiga dokazov, ki so bile prav tako otvorjene v sklopu festivala avtorske fotografije Celje FOKUS 2016. 
Fotografije rade povedo več kot pisana beseda, zato si lahko sami ustvarite sliko letošnjega dogajanja.

Danes zvečer se nam lahko pridružite še na FOKUS-ovem pogovoru: Fotografija in fashion, ki bo potekal ob 21.00 uri v atriju Celjskega mladinskega centra. Sodelujejo: Mimi Antolović, Gaja Dolmark in Primož Lukežič.

Poletna fotografska dogodivščina ali čas je za festival Celje FOKUS

Sobota, 2. april 2016

Dnevi (in noči :) ) namenjeni fotografiranju, izkušeni fotografski mentorji, super fotografska družba in cela paleta možnosti za delo s fotoaparatom… Vse to zaznamuje fotografsko delavnico Celje FOKUS, ki bo od 4. do 9. julija 2016 v Celju.

Delavnico nadgradimo z odprtjem fotografskih razstav, strokovnimi debatami o fotografiji, intervencijami v prostoru, kar vse skupaj oblikuje festival avtorske fotografije Celje FOKUS. Festival začnemo že 1. julija.

Festival povezuje generacije fotografov z različnim fotografskim predznanjem. Skrbno izbrana ekipa izkušenih mentorjev iz fotografskega sveta je tista, ki udeležencem individualno nameni svoj čas in z delom v manjših skupinah omogoča, da naredite tisto nekaj več.

Tiste, ki se s fotografijo ukvarjate v svojem prostem času, čaka zanimiv fotografski teden, ko si boste končno lahko vzeli čas zase in za tisto, kar vas zares veseli. Tistim, ki želite od fotografije nekaj več, se z njo preživljate ali pa ste polni še večjih ustvarjalnih idej, ki jih želite uresničiti, Celje FOKUS ponuja paleto možnosti.

Celje FOKUS pripravljamo že deveto leto in v vsem tem času se je pokazalo, da je to odlična priložnost za fotografsko ustvarjanje, pridobivanje in nadgrajevanje znanja, predvsem pa za sproščeno druženje z vsemi, ki jih zanima isto kot tebe – fotografija.

Potrebuješ še kakšen razlog, da se vidimo?

Celje FOKUS 2015 v gibljivi sliki

Ponedeljek, 25. januar 2016
Delček odličnega vzdušja in ustvarjalne energije, ki je v juliju vladala na fotografskem festivalu Celje FOKUS 2015 si lahko ogledaš v kratkem dokumentarnem filmu letošnje delavnice.
 

Zaključili festival Celje FOKUS

Ponedeljek, 20. julij 2015

Z zaključno projekcijo fotografij udeležencev in filmom o dogajanju na letošnjem festivalu avtorske fotografije, se je zaključil Celje FOKUS 2015. Ta je med drugim pokazal, da se na področju fotografije odpirajo pomembna vprašanja, povezana z dejstvom, da smo ljudje tudi vizualna bitja.

Festival je letos prerasel iz tradicionalne fotografske delavnice, poleg katere so pripravili odprtja razstav in pogovore na temo fotografije. Slišati je bilo, da se za prihodnost fotografije ni bati. Organizatorji iz Zavoda FOKUS so s festivalom zadovoljni, predvsem pa jih navdušuje, da so se pogovarjali o položaju in delu na fotografskem področju v širšem pomenu.

Pomembno je še, da so v festival uspeli združiti vse celjske galerije in vidnejše ponudnike kulture v Celju. V dobrem tednu se je zvrstilo pet fotografskih razstav in še zaključna projekcija fotografij udeležencev, poleg tega pa trije FOKUS-ovi pogovori, filmski večer in celotedenska fotografska delavnica.

Ko fotografi odložijo fotoaparat

Četrtek, 16. julij 2015

Fotografska delavnica Celje FOKUS v okviru letošnjega istoimenskega festivala avtorske fotografije prinaša številne izkušnje fotografom vseh generacij. Poletna vročina jih ne ovira pri iskanju kotičkov po Celju in okolici, naš festivalski studio je tudi ves čas v uporabi. Aktivirali smo temnico, kjer nastajajo fotografije po starih postopkih.

Zvečer fotografi odložijo fotoaparate, na letošnjem tradicionalnem FOKUS-ovem žuru pa so se fotografi zabavali ob izvrstni glasbi, ki jo je posebej zanje vrtel DJ Udo Brenner (Zeleno sonce).

Gledališče spremenili v velik fotoaparat

Ponedeljek, 13. julij 2015

Trara, začelo se je zares! Čeprav smo festival Celje FOKUS začeli že minuli petek, je za mnoge udeležence fotografske delavnice ravno danes prelomni trenutek. Stari znanci in novi obrazi so nabiti z ustvarjalno energijo, ki jo bodo uporabili za svoje fotografske zgodbe.

Prvi dan smo udeležencem pripravili presenečenje v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Ekipa Zavoda FOKUS je namreč veliko dvorano gledališča spremenila v velik ’fotoaparat’ ter s pomočjo trde teme in žarka svetlobe ustvarila veliko Camero Obscuro. Skupaj smo doživeli naravni pojav, ki omogoča delovanje vseh sodobnih fotoaparatov.

Z galeristom Matijo Plevnikom smo se sprehodili po celjskih galerijah, od Likovnega salona, do AQ Galerije, galerije Plevnik-Kronkowska. Kustosinja Helena Vogelsang Novak nas je popeljala v čase mojstra Pelikana in nam predstavila ustvarjanje v Pelikanovem steklenem fotografskem ateljeju v okviru Muzeja novejše zgodovine Celje.

Za konec prvega delovnega dne pa smo skupaj izkoristili še zadnjo priložnost za ogled fotografske razstave Donalda Webra Interrogations.

Odprli Celje FOKUS - festival avtorske fotografije

Ponedeljek, 13. julij 2015

Z razstavo Dick Skinners Tadeja Vaukmana minuli petek smo uradno odprli Celje FOKUS – festival avtorske fotografije. Med uvodnimi festivalskimi dogodki smo v soboto pripravili prvi pogovorni večer o aktualnih vprašanjih analognega in digitalnega, sinoči pa brezplačni filmski večer Sol Zemlje. 

V tem tednu se bodo v Celju zbrali fotografi različnih generacij, ki bodo na fotografski delavnici vse do sobote ustvarjali fotografske zgodbe. Spoznali se bodo v samem središču ’fotoaparata’, v katerega bodo spremenili Slovensko ljudsko gledališče Celje. S pomočjo trde teme in žarka svetlobe bo namreč ekipa Zavoda FOKUS ustvarila veliko Camero Obscuro. Ta bo udeležencem ponudila možnost doživeti naravni pojav, ki omogoča delovanje vseh sodobnih fotoaparatov.

Celje FOKUS – festival avtorske fotografije letos obiskovalcem poleg fotografske delavnice prinaša še kakovostne fotografske razstave ter brezplačne tematske FOKUS-ove pogovore o aktualnih temah, povezanih s fotografijo.

Program festivala najdeš tukaj.

FOKUS v prerezu

Nedelja, 17. maj 2015

FOKUS v prerezu je tradicionalna majska razstava, ki je bila doslej namenjena predstavitvi mentorjev fotografske delavnice Celje FOKUS. Letos prvič se kažejo rezultati večletnega ustvarjanja delavnice, saj v ospredje postavlja presek delovanja fotografov mlajše generacije Andreja Lamuta, Katre Petriček in Bojana Mijatovića, na katere je udeležba na delavnici imela pomemben vpliv. Razstava je na ogled do 30. maja 2015.


Galerija Plevnik – Kronkowska
Razlagova ulica 9, Celje

Odpiralni čas:
torek - petek: 15.30 - 19. ure
sobota: 10. – 12. ure

Celje FOKUS 2015 - festival avtorske fotografije

Sobota, 18. april 2015


Celje FOKUS 2015 - Festival avtorske fotografije predstavlja nadgradnjo fotografske delavnice Celje FOKUS. Festival bo med 10. in 18. julijem 2015 v Celju.

Ohranili smo ustvarjalno jedro delavnice, na kateri uveljavljeni fotografi tako čistim začetnikom kot tistim, ki želijo krepiti svoje fotografsko znanje, ponujajo učenje fotografiranja in predvsem ustvarjanje fotografskih zgodb. Letos prvič pa bodo še posebno pozornost namenili izkušenim fotografom, ki iščejo nekaj več in bodo ločeno ustvarjali na masterclassu pod vodstvom priznane fotografinje Anastasie Taylor-Lind.

 

fotografska delavnica Camera Obscura - občuti igro svetlobe

Nedelja, 14. september 2014

V Zavodu FOKUS za vas pripravljamo brezplačno fotografsko delavnico ''Camera Obscura - občuti igro svetlobe''. Na brezplačni delavnici bomo delali s starodavnimi predhodnicami fotoaparatov, Camerami Obscurami. Spoznali bomo, kako so narejene in kakšne možnosti nam ponujajo kot ustvarjalno fotografsko orodje. Delavnica bo v prostorih Celjskega mladinskega centra  in bo trajala tri dni, od 19. do 21. septembra. Delavnico vodita Nik Jarh in Matej Gorjup. Za prijavo in podroben urnik pa klik na naslednji link: www.cameraobscura.si.